Σάββατο 3 Απριλίου 2010

ΛΑΙΚΗ ΒΑΣΗ...ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ( αρθρο από ΑΕΚΜΑΝ)

Σήμερα λέω να ασχοληθώ λίγο και εγώ με την περίφημη λαική βάση, μία έννοια τόσο όμορφη σαν την πράσινη ανάπτυξη του Παπανδρέου και της οικολόγου Μπιρμπίλη...
Κάθε φορά που δεν υπάρχει επικαιρότητα βγαίνει ένας γραφικός και πετάει μια μαλακία περί σωματείου οπαδών που θα πάρει στα χέρια της την ΑΕΚ ή πχ τον Άρη και θα τον απαλλάξει από τα κακά αφεντικά. Φυσικά στον Ολυμπιακό και στον ΠΑΟ τέτοιες ιδέες δεν δημοσιεύονται ούτε Πρωταπριλιά.

Στην ΑΕΚ όμως κάτι τέτοιοι γραφικοί γόνοι επιχειρηματιών, όπως ο Τάκαρος ο Κανελλόπουλος βγήκε πασχαλιάτικα να μας θυμήσει σε όλους εμάς τους ΑΕΚτζήδες πόσο έχουμε μικρύνει που έστω συζητάμε στη Ελλάδα για μεταβίβαση των ομάδων στον λαό τους. Όμως εκτός από το να λοιδωρούμε ασταμάτητα και χωρίς στοιχεία ας προσπαθήσουμε να δούμε με στοιχεία την εκ των πραγμάτων αποτυχία.

Έστω ότι θα μαζευτούν εικοσαπλάσιοι από τους 700 που ενεγράφησαν στο προ 7ετίας φιλόδοξο εγχείρημα της «Ένωσης 1924», όπου με τεράστιο αγώνα με το ζόρι μάζεψε 17 χιλιάρικα. Ας πούμε ότι θα βρεθούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα 15.000 φίλοι της ΑΕΚ που θα πειστούν να δίνουν από το ...περίσσευμα τους κατά μέσο όρο και 300 ευρώ ετησίως.Το τονίζω ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ. Λέω 300, γιατί άλλος μπορεί να βάλει πενηντάρικο και κατοστάρικο και άλλος πεντακοσάρικο. Το συνολικό ποσό που θα μπει στα ταμεία της ΠΑΕ είναι λίγο κάτω από τα πέντε εκατομμύρια.

ΧΑΧΑΧΑ λέω εγώ. Με 5 εκατ μπορείς να συντηρήσεις άντε έναν Ηρακλή που θα θέλει κάποιες χρονιές να βγαίνει Ευρώπη. Οπότε ρε παιδιά τι να συζητήσουμε σοβαρά. Με μία τρελή κρίση και μείωση των πραγματικών μας εισοδημάτων θα δίνει ένας 300 συν άλλα 350 για διαρκείας...
Να συνεχίσω? Ας συνεχίσω. Ας δανειστώ απο δημοσιεύματα κάποια στοιχεία για το πόσο μπορεί να βοηθήσει ο κόσμος με τα διαρκείας αλλά και πόσο σταγόνα στον ωκεανό είναι όλα αυτά τα λεφτά μπροστά σε αύτά που χρειάζεται να έρθει ο νέος Σισέ ή καλύτερα ο νέος Τζιοβανι.
Ο αιμοδότης της ΑΕΚ ήταν ο ίδιος ο κόσμος της. Και το λένε τα νούμερα με τα διαρκείας που διέθετε κάθε καλοκαίρι.

2004: 17.361
2005: 16.454
2006: 20.043
2007: 25.495
2008: 18.200
2009: 18.000

Αν κάνουμε την πρόσθεση, προκύπτει σύνολο 115.000 εισιτηρίων διαρκείας μέσα σε έξι καλοκαίρια. Σε μια συνέντευξη Τύπου το Μάιο του 2005 ο Ντέμης είχε πει ότι ο μέσος όρος της τιμής των διαρκείας είναι 310 ευρώ. Επειδή από τότε έγιναν κάποιες μικροαυξήσεις στις τιμές, ας πάρουμε ως μέσο όρο τα 350 ευρώ. Με τον πολλαπλασιασμό προκύπτει ότι τα λεφτά που έδωσαν μόνο για διαρκείας οι φίλοι της ΑΕΚ είναι (χονδρικά) 40 εκατομμύρια ευρώ. Χώρια τα λεφτά από επιπλέον εισιτήρια σε ντέρμπι και ευρωπαϊκά παιχνίδια. Μιλάμε για ένα τρελό ποσό σε βάθο εξαετίας. Και όμως 25 εκατ έβγαλε μόνο από την Ευρώπη φέτος ο Ολυμπιακός. Οπότε τζίφος. Είναι ξεκάθαρο ότι ο κόσμος έχει πεπερασμένο όριο να βοηθήσει μία ομάδα.

Στην Ευρώπη ίσως υπάρχει άλλη κουλτούρα. Το δέχομαι. Όμως δείτε έσοδα που έχουν εκεί. Εκεί οι περισσότεροι σύλλογοι ζουν με τα έσοδα τους άντε από κανάνεα δάνειο. Εδώ όμως ζουν από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Δυστυχώς δεν γίνεται αλλιώς. Όσο παιρνει παίκτες ο Βγενόπουλος εσύ δεν μπορείς να παίρνεις Καράμπελα. Ως εκεί φτάνουν τα έσοδα σου βέβαια. Ε και? ΠΑΟΚ και Άρης γίνεσαι. Δείτε τον ΠΑΟΚ. Τεράστια συσπείρωση και ούτε 200.000 δεν μαζεύτηκαν και μάλιστα χρονιά που φτάσανε κοντά στο να μιλάνε για κούπα.

Στον πολυμετοχικό Παναιηναικό είχαν ανοίξει την ΠΑΕ και λέγανε πάρτε μετοχές. Ε και? Ούτε 2 εκατ δεν μαζεύτηκαν. Και είναι λογικό. Αφού αυτές οι μετοχές δεν δίνουν μέρισμα όπως στο εξωτερικό , τότε τι να πάρει ο άλλος? Οπότε καταλήγουμε για άλλη μια φορά ότι ή έχεις λεφτά και προχωράς ή απλά κερδίζεις χρόνο με λαικές βάσεις και λοιπές ωραίες γραφικότητες. Υπάρχει και μία εναλλακτική που κανένας μας δεν είναι έτοιμος να αντέξει. ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ. Εγώ προσωπικά δεν αντέχω να παίζω με 18χρονα παιδάκια στυλ Ταχτσίδη και να ξεφτιλίζομαι κάθε αγωνιστική. Είναι όμως μονόδρομος όπως πάνε τα πράγματα..Καλές οι ακαδημίες αλλά κούπες παίρνει ο Σισέ και ο Γκαλέτι. Και αυτοί δεν ήρθαν τσάμπα , ούτε από τα λεφτά του λαού...

8 σχόλια:

  1. Δεν μπορώ να πω ότι έχεις άδικο. Διακρίνω όμως μια υποτίμηση στο θέμα των ακαδημιών. Τεράστια σωματεία επενδύουν στις ακαδημίες τους και μάλιστα πρωταγωνιστούν. Το πρόβλημα είναι ότι στη χώρα μας προτιμούμε ένα ξένο αμφιβόλου ποιότητας και προελεύσεως παρά έναν 17χρονο Έλληνα. Πες ότι παίζουν ρόλο οι μάνατζερ, πες ότι θες, αλλά είναι σίγουρο ότι στην Ελλάδα σχεδόν κανείς δεν ασχολείται με ακαδημίες. Εδώ ομάδες που παραδοσιακά έβγαζαν παίχτες έχουν αλλάξει ρότα. Δεν σου λέω ότι έτσι μια ομάδα θα μπορέσει να καταστεί αποκλειστικά λαικής βάσης, αλλά είναι ένα συν.

    Επίσης, πέρα από τα διαρκείας υπαρχουν οι μπουτίκ, οι χορηγίες, εσοδα από Ευρώπη και φυσικά πωλήσεις παικτών. Ειδικά από την τελευταία κατηγορία έχεις βγάλει καλά λεφτά και όπως φαίνεται όλο και κάποιον θα βγάλεις στο σφυρί και φέτος.

    Καλή Ανάσταση και καλό φαγητό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το θέμα είναι απλό. Ή έχεις λεφτά και αγοράζεις παιχταράδες ή το βουλώνεις, λες ότι δεν μποιρώ να σιεκδικήσω πρωτάθλημα και ψάχνεις άλλες λύσεις. Η ΑΕΚ προφανώς αυτή τη στιγμή δεν έχει λεφτά και ούτε μπορείς να αναγκάσεις τον Κανελλόπουλο να βάλει λεφτά απο την τσέπη του για την ομάδα.
    Οπότε αφού λεφτά δεν υπάρχουν, κάνεις έναν προγραμματισμό, βασίζεσαι σε νέους παίχτες απο τις ακαδημίες ή κάνεις λεπτομερές scouting σε φθηνές χώρες. Η λογική λέει ότι με αυτή τη μέθοδο ξεχνάς το πρωτάθλημα για 3-5 χρόνια αλλά διαφορετική λύση δεν υπάρχει. Η άλλη λύση είναι να κλαίγεσαι συγκρίνοντας την διοίκηση της ΑΕΚ με τον πολυμετοχικό ΠΑΟ και ψάχνοντας για μεσσίες.
    Το θέμα της λαικής βάσης είναι γελοίο. Μόνο ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να κάνει κάτι αλλά και αυτός φαίνεται να απέτυχε. Για να πετύχει αυτή η λογική πρέπει να έχεις κάπου 100,000 μέλη (160,000 έχει η Μπάρτσα νομίζω) που θα πληρώνουν 150 ευρώ συνδρομή για να έχεις ένα σταθερό έσοδο 15εκ ευρώ ετησίως. Σε μια χώρα 10 εκ ανθρώπων που βιώνει τέτοια οικονομική κρίση τα νούμερα φαντάζουν διαστημικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίσης διαβάζω ότι η ΑΕΚ θέλει να πουλήσει τον Σκόκο διότι είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε να κάνει μεταγραφές του χρόνου. Δεν καταλαβαίνω αυτή τη λογική. Γιατί πρέπει ντε και καλά να κάνει μεταγραφές πουλώντας τον καλύτερο της παίκτη. Για να πάρει 3 εκατ και να αγοράσει με αυτά τον Μάκο, τον Κουμουρτζί και τον Λεονάρντο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευτυχισμένος ο νέος Πάσχας!
    Αφιερωμένο: http://coedmagazine.files.wordpress.com/2009/04/sexy-easter-bunny-8.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. sosta ta lete oloi sas. ego den ipotimo tis akadimies. isa isa pou thelo na bgainoun neoi paiktes. omos oi akadimies na einai simplriomatiki pigi paikton kai oxi anagastika i moni logo eleipeis xrimaton. exei megali diafora. ego alli lisi exo pei polles fores gia tin AEK. afou den mporei etsi peftei d ethniki kai kanei reset. poli diskolo na to dexteis alla mono etsi tha ksekiniseis apo to miden. telos panton. laiki basi den iparxei. kalo einai na dimiourgithei enas elegktikos mixanismos ton opadon stin kathe dioikisi alla oxi kai na milame gia xrimatodotisi apo ton lao. o laos pairnei diarkias , pairnei nova, troei pasatempo, pairnei faneles. os ekei.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό που λες για την δ εθνική και το ρισέτ είναι σωστό. Από την στιγμή που δεν έγινε όμως όταν έπρεπε, πλέον είναι πολύ δύσκολο να γίνει.

    Σε μια τέτοια περίπτωση νομίζω θα αναγεννιόσουνα. Τα ίδια υποστήριζα και για τον Άρη όταν ήταν στις μαύρες του. Φυσικά μια τέτοια κίνηση από την πλειονότητα του κόσμου είναι απαγορευτική.

    Χριστός ανέστη παιδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στην ελλάδα της μιζέριας και της κομπίνας τις εταιρίες λαϊκής βάσης τις βλέπω καχύποπτα.

    Μην υποτιμάτε (οικονομικά) τις ακαδημίες! Είναι δαπανηρές! Ένας μέτριος ξένος, Kanthare, και πιο φτηνός είναι και περισσότερα θα προσφέρει άμεσα από έναν 17χρονο ταλαντούχο.

    Αυτά με την Δ' εθνική δεν τα συμμερίστηκα ποτέ. Είναι ντροπή για την ΑΕΚ ή τον ΑΡΗ να παίξουν στο ερασιτεχνικό. Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Μπάρλου!

    Νομίζω πως η πρόταση του αγγλικού εργατικού κόμματος (http://sporty-365.blogspot.com/2010/03/blog-post_5203.html) είναι στη σωστή κατεύθυνση.

    Χρειάζεται όμως πρώτα να γίνουν πολλά άλλα πράγματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. nai eno ta kokkala tou mparlou den tremoun tora me ola auta pou ginontai..telos panton kamai apo autes tis omades den tha pesei. omos anamfisbtita einai pio apodotiki lisi apo auti tin sapila. katitetoio ekane kai i fiorentina. alla auto einai megali koubenta. oi akadimies einai monodromos gia epibiosi alla kai monodromos gia na min pareis pote protathlima. telos panton. i aek kalo einai na parei 3 kalous paiktes se amina kai kentro kai me opoious neous exei kai me ligi tixi na mporeisei na antagonistei esto kai ipotipodos. koupa de tha parei. alla oxi kai na tin pernaei o santos. i moni omada pou mou prokalei to endiaferon einai o olimpiakos kai kata poso tha mporesei na parei kalous paiktes. einai krisima ta pragmata gia auton.

    ΑπάντησηΔιαγραφή