Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Τα κελεπούρια του Τσακίρη

Κάπου διάβασα ότι ο Παναθηναϊκος θεωρεί μεγάλη ευκαιρία το γεγονός ότι ο Τζαβέλλας έχει ρήτρα μόλις 1,3 εκατ ευρώ και αναμένεται να κινηθεί άμεσα για την απόκτηση του και ανατωτήθηκα: Από πότε 1,3 εκατ ευρώ θεωρούνται λίγα για ένα αριστερό μπακ του Πανιωνίου;

Πως ακριβώς λοιπόν αποτιμάται η αξία ενος ποδοσφαιριστή; Καραρχήν αποτιμάς τα πεπραγμένα του. Κοιτάς που έχει παίξει ένας ποδοσφαιριστής, τις διακρίσεις που έχει, την θέση που αγωνίζεται,το επίπεδο δυσκολίας της ομάδας και του πρωταθλήματος που έχει αγωνιστεί, την σταθερότητα στην απόδοση, την αντίδραση του στα δύσκολα και κρίσιμα ματς κ.ο.κ. .
Άλλη αξία έχει ένας παίχτης που παίζει επιθετικός και άλλη ένας ακράιος αμυντικός. Άλλη αξία έχει ένας παίχτης που βάζει 15 γκολ με την Άρσεναλ, άλλη ένας που βάζει 15 με την Ρείντζερς και άλλη ένας που βάζει 15 με τον Άρη. Άλλο να μπορείς να ντριμπλάρεις τον Πουγιόλ και άλλο να μοιράζεις σακούλες κάθε Κυριακή στον Καντέ και τον Λάτκα.

Μετά κοιτάς την ηλικία του διότι πρέπει να υπολογίσεις στη τιμή πώλησης και το potential ability του ποδοσφαιριστή.Άλλη τιμή έχει ένας ποδοσφαιριστής με Χ προσόντα ο οποίος είναι 28 ετών και διαφορετική κάποιος με τα ίδια προσόντα αλλά 18 ετών.

Τέλος, υπάρχει και ένας παράγοντας λίγο υποκειμενικός αλλά όχι και εντελώς άδικος. Η εθνικότητα του παίχτη. Έχετε προσέξει πόσο ακριβά και εύκολα πουλάνε στην Ευρώπη τους παίχτες τους οι Σέρβοι (Τόσιτς, Βίντιτς), οι Κροάτες (Κάλινιτς, Μόντριτς), οι Πορτογάλοι (Πέπε, Καρβάλιο, Λόπεζ, Μποσίγκβα, Άντερσον, Νάνι). Γιατί συμβαίνει αυτό;
Οι ομάδες είναι διαθετιμένες να πληρώσουν ένα χρηματικό premium για έναν φέρελπι Κροάτη ή Σέρβο διότι ξέρουν ότι διαχρονικά βγάζουν ποιοτικούς παίχτες. Οπότε για κάθε Βίντιτς ή Σούκερ που θα κάνει μεγάλη καριέρα θα υπάρξουν 10-20 μεγάλα ταλέντα, ομοεθνείς τους, που θα πουληθούν 30-50% πάνω απο τη πραγματική τους αξία λόγω του καλού ονόματος που έχει φτιάξει η συγκεκριμένη σχολή.

Στην Ελλάδα με ποιό ακριβώς το κριτήριο αποτιμάται η αξία των ποδοσφαιριστών μας; Τι είχε κάνει ο Χριστοδουλόπουλος και άξιζε 2,5 εκατ; Ο Αβραάμ 2, ο Μελίσσσης 2, ο Γκαλίτσιος 1, ο Κουτσιανικούλης 1.5,ο Σαλπιγγίδης 6, ο Μιχάλης Κωνσταντίνου 15 κ.ο.κ.;
Πότε βγάλαμε εμείς ποδοσφαιριστή που να μπορεί να παίξει βασικός στην Ρεάλ ή στη Μάντσεστερ; Κατά την προσωπική μου άποψη δεν γίνεται να υπάρχει ποδοσφαιστής στην Ελλάδα που να παίζει σε ομάδα που δεν διεκδικεί πρωτάθλημα και να κοστολογείται πάνω απο 1,5 εκατ ευρώ.
Και εφόσον το ποδόσφαιρο είναι πλέον ένα παγκόσμιο χωριό γιατί κανένας μα κανένας σοβαρός ευρωπαϊκός σύλλογος (δηλαδή ομάδες πρώτης εξάδας Ιταλίας, Γαλλίας, Αγγλίας, Ισπανίας, Γερμανίας) δεν τους διεκδικεί στη τιμή που πουλούνται; Γιατί κανένας δεν ήθελε τον Κωνσταντίνου όταν τελείωσε το συμβόλαιο του, γιατι κανένας δεν κάνει πρόταση στον Σαλπιγγίδη με το συμβόλαιο του να λήγει οσονούπω; Γιατί δεν έχει βρεθεί μια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα να δώσει 1,3 εκατ και να αποκτήσει τον Τζαβέλλα που θεωρείται κελεπούρι;

Η απάντηση είναι απλή. Διότι τέτοιοι παίχτες υπάρχουν στην Ευρώπη με το κιλό. Οι ευρωπαϊκές ομάδες θα βάλουν το χέρι στη τσέπη για να αγοράσουν παίχτες που έχουν πραγματικά ιδιαίτερα προσόντα. Θα αγοράσουν τον απίστευτο δυναμισμό του Κυργιάκου, τον σπανιο συνδυασμό (για σέντερ μπακ) ταχύτητας και δύναμης του Παπασταθόπουλου, την πληρότητα του Τοροσίδη ή την μαγική πάσα του (με προοπτικές βελτίωσης) Νίνη. Για τους υπόλοιπους αφήνουν την κλειστή ελληνική αγορά να παλεύει μόνη της με δικούς της κανόνες και με τις δικές της τιμές αποτίμησης.

13 σχόλια:

  1. Το θέμα της αποτίμησης των ποδοσφαιριστών στην ελλάδα είναι όντως περίεργο και οι τιμές (όχι μόνο των ελλήνων) εξωπραγματικές!!!

    Απαράδεκτο το 3,2 για Τσιμπούρ, απαράδεκτο το 2,3 για Σπυρόπουλο, Χριστοδουλόπουλο, Μελίσση και Αβραάμ, απαράδεκτο το 1,2 για Κουτσιανικούλη και στέκομαι στις μεταγραφές που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια εν μέσω κρίσης!

    (480 χιλιάρικα για Ενσαλίβα, 600 χιλιάρικα για Σίσιτς που έμενε ελεύθερος το καλοκαίρι, 590 χιλιάδες για Γιάχιτς, γελάνε και τα τσιμέντα!)

    Με δεδομένο πως δεν υπάρχει ο ευρωπαϊκός "μπαμπούλας" που θ' ανεβάσει τις τιμές πιστεύω πως οι "μεγάλοι" δεν αγοράζουν απλά παίκτες αλλά κάνουν δημόσιες σχέσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. επειδή δεν διαφωνώ με το άρθρο, θα δώσω μια άλλη διάσταση. Μήπως το συγκεκριμένο κείμενο ξεγυμνώνει έμμεσα τις ακαδημίες- τις γκολντεν τιμς- και πολη την υποτιθέμενη δουλειά που γίνετε για το μέλλον?.
    Όλα στην Ελλαδά αφορούν το παρόν. Σκεφτείτε η Ξάνθη που πήγαινε και έφερνε, Ζούελες, Έμερσον, Μανσό και λοιπούς οι οποίοι έκαναν πλάκα στην Ελλάδα και πήγαιναν οι μεγάλοι να τους πάρουν...
    Θα συμφωνήσω τέλος με τον μπαλαντέρ για το ότι γίνονται μεταγραφές με προοπιτκή δημόσιων σχέσεων, αλλα μήπως αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα ο Βγενό με τον Παοκ?...

    Δυστυχώς στην μνήμη μου κυκλοφορούν ακόμα όλοι οι Σάριτς οι Μάριτς και το κακό συναπάντημα, και έτσι έναν Έλληνα που έχω κάποιες θετικές εικόνες τον θεοποιώ... <= σκέψη μέσου Έλληνα φιλάθλου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα παιδιά!

    Συμφωνώ σε γενικές γραμμές με το ενδιαφερον άρθρο. Ειδικά με την εθνικότητα του εκαστοτε παιχτη. Παίζει πράγματι ρόλο στην τιμή του παίχτη. Σκέψου ο Νίνης να ήταν Πορτογάλος για παράδειγμα. Δεν θα είχε μεγαλύτερη τιμή; Όσο για τις εγχωριες μεταγραφες και τις υψηλες τιμες ειναι αυτο που λεμε εγχωριος ανταγωνισμος. Το να πουλησεις ενα παιχτη στο εσωτερικο της χωρας θα ειναι πιο κερδοφορο απο το να πουληθει σε ομαδα του εξωτερικού. Δεν δικαιολογω ετσι το 1,3 του Τζαβέλλα, αλλά προσπαθώ να βρω μια λογική διάσταση. Το ίδιο και με τον Αβραάμ. Πήραμε 2.5 μύρια για ένα παίχτη που είχε τότε πολύ καλή σεζόν, εξελίξιμο και μεταπωλητική αξία. Όπως λες κι εσυ στο άρθρο σου παίζουν ρόλο αυτά. Υπάρχει όμως και η άποψη του Μπαλαντέρ που μιλάει για δημόσιες σχέσεις. Ο Μάγος το πηγαίνει πιο πέρα και λέει για χορηγίες Βγενό στον ΠΑΟΚ. Έτσι είναι. Διότι αν ο Μελίσσης κόστισε 2 μύρια, ο Αβραάμ έπρεπε να κοστίσει 3.5 μυρια, ο Γιάχιτς 1,5 μυριο και κάπως έτσι να τσούλαγε το πράγμα.

    Πάντως αν ζητάτε τη γνωμη μου, το νουμερο ενα προβλημα της αγορα ποδοσφαιριστων στη χωρα μας ειναι η δυσλειτουργία ακαδημιών και η ανυπαρξία σκάουτινγ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ BALADEUR Συμφωνώ μαζί σου για το PR. Πολλές φορές απλά αγοράζουν ακριβά για να μη τους το πάρει ο αιώνιος αντίπαλος λες και ο Λάζαρος και ο Αβραάμ θα κρίνουν τα πρωταθλήματα. Τα 3,2 του Τσιμπούρ τα είχα ξεχάσει. Τότε απλά ο Τσακίρης εκεμταλλεύτηκε το γεγονός ότι η ΑΕΚ ήθελε οπωσδήποτε να αγοράσει κάποιον γνωστό παίχτη για να ηρεμήσει ο κόσμος της.

    Σκεφτείτε έλλειψη σοβαρού σκάουτινγκ, είχαν 3,2 εκατ ευρώ να δώσουν και δεν βρήκαν καλύτερο παίκτη απο τον Τζιμπούρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μάγε, αυτή η άποψη της ελληνοποίησης των ομάδων δεν με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Άμα δεν υπάρχει σοβαρή παραγωγή ταλέντων δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείς έλληνες ποδοσφαιριστές. Ας παίξουν μόνο αν το αξίζουν. Έλληνες σαν τον Δάρλα, τον Λάζαρο και τον Μελίσση τι να τους κάνω; Για να λέω ότι έχω έλληνες στην ομάδα. Δηλαδή η Άρσεναλ που παίζει με 90% του ρόστερ της με ξένους τι κακό έπαθε;
    Άμα οι ξένοι που αγοράζεις είναι ποιοτικοί δεν υπάρχει πρόβλημα, 1-2 έλληνες αρκούν στην ενδεκάδα έτσι απλά για να διατηρήσουν την ταυτότητα της ομάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχει ξεκάθαρα πρόβλημα με το scouting. Ο ΠΑΟ έχει τόσα χρήματα να διαθέσει και αδυνατεί να αγοράσει εδώ και 4 μεταγραφικές περιόδους σοβαρό σέντερ μπακ.

    Διάβασα σήμερα ότι ενδιαφέρεται για τον Βιερίνια, ο οποίος παρεμπιπτώντως μου αρέσει πολύ. Αλλά επειδή ξέρω ότι ο ΠΑΟΚ θα ζητήσει 3,5 εκατ ευρώ στην καλύτερη (συν 2-3 παίκτες) θα πω να πάνε να γαμηθούνε. Σε αυτά τα λεφτά κυκλοφορούν πολύ καλύτεροι παίκτες στην Ευρώπη απο τον Βιερίνια. Αρκεί να τους βρείς. Όλη η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι γεμάτη παιχταράδες ακραίους μεσοεπθετικούς που πωλούνται σε πολύ λογικές τιμές.

    Αυτό για τον εγχώριο ανταγωνισμό εγώ το βρίσκω ηλίθιο. Αν έχεις καλούς σκάουτερ αγοράζεις τον αντίστοιχο Σκόκο και Γκαλέτι με 2 εκατ ευρώ (τόσο έκαναν) και αφήνεις τους υπόλοιπους να πετάνε τα λεφτά τους για τον Μαλεζά και τον Τζαβέλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. edit Το τελευταίο ήταν η απάντηση μου στον φίλο Kantharo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπαλαδόρε μαζί σου είμαι. Πρώτα από όλα το σκάουτινγκ πρέπει να ξεκινήσει από τα φυτώρια. Μάζευε εξελίξιμους παιχτες με την προοπτική κάποια στιγμή να βγαίνει ένας κάθε 2-3 χρόνια. Δυστυχώς οι μεγάλες όμαδας έχουν πάψει να ασχολούνται. ΠΑΟ και Άρης που ανέκαθεν έβγαζαν καλούς Έλληνες πάιχτες έχουν παραδωθεί στους μάνατζερς. Ειδικά ο Άρης. Το κρίμα είναι ότι φαίνεται πως και οι μικρομεσαίες ομάδες προτιμούν κάποιον ξένο αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας παρά ένα 18χρονο ντόπιο παλικαράκι. Στην Ολλανδία είναι χαζοι που τους βάζουν από τα 18 βασικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ρε παιδιά εγώ θα ρωτήσω: το πρόβλημα είναι οι υποδομές ή η έλλειψη ταλέντων; Όπως σωστά λέει ο μπαλαδόρος πότε βγάλαμε παίχτες πολύ υψηλού επιπέδου για να βγάλουμε τώρα. Δεν νομίζω ότι το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε υποδομές (που σωστό είναι) αλλά ότι δεν βγάζουμε ταλέντα. Kanthare λες για τις ακαδημίες του ΠΑΟ αλλά αλήθεια ποιός απο αυτούς ήταν παίχτης πολύ υψηλού επιπέδου. Ο Γκούμας, ο Μπασινας; ο Καραγκούνης; ο Λεοντίου; Ο Δάρλας; Κάποιοι ήταν αξιόλογοι, κάποιοι άλλοι για πέταμα αλλά όπως και να είναι κανένας δεν ήταν παίχτης πολύ υψηλού επιπέδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είναι ζήτημα νοοτροπίας και οργάνωσης. Ταλέντο υπάρχει.
    Όχι σε ποσότητα άλλων χωρών, αλλά υπάρχει.

    Να το θέσω διαφορετικά: αν δεν είχαν έρθει οι δύο ισπανοί Φερέρ-Μουνιόθ (με όλα τα κουσούρια τους) ο Παπασταθόπουλος θα ήταν ακόμη κάτι σαν τον Μανωλά gr (νεαρός, εξελίξιμος κλπ. κλπ.) και ο Νίνης ... μμμ, καλός μωρέ για να κουβαλάει τα νερά!

    Δεν μιλώ για την -όποια- αξία των δύο προπονητών αλλά για την νοοτροπία να ρίξουν τα 17χρονα στα βαθειά. (Αν δεν "στράβωναν" τ' αποτελέσματα θα βλέπαμε και Μπουτζίκο!)

    Είναι απαράδεκτο να μην παίζει ο Κυριάκος Παπαδόπουλος στον ΟΣΦΠ.

    Με αυτή την λογική τα παιδιά χάνουν έδαφος και τα "καίμε" πρόωρα γιατί στα 22-23 που θ' αρχίσουν να παίζουν είναι αργά.

    Την έχασαν τη στιγμή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απαραίτητη διόρθωση: όπου (Μανωλάς) gr βάλε jr! Άκου gr, site τον έκανα τον άνθρωπο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχω την εντύπωση ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Ούτε ταλέντα βγάζουμε με το κιλό αλλά ούτε σοβαρές υποδομές και προπονητές έχουμε ώστε να βελτιωθούν όσοι το έχουν το ρημάδι το χάρισμα. Για μένα εφόσον διαθέτεις έναν πολύ ταλαντούχο ποδοσφαιριστή (Παπασταθόπουλο, Νίνη, Κυριάκο Παπαδόπουλο) τον πουλάς μόλις αρχίζει να ακούγεται το όνομα του γερά διότι συνήθως τότε είναι και το πικ της αξίας του.
    Συνήθως οι μεγάλοι σύλλογοι στην Ευρώπη θέλουν να αγοράσουν παίχτες απο την Ελλάδα σε πολύ μικρή ηλικία έτσι ώστε να μπορούν να τον εξελίξουν μέσα απο τον τρόπο προπόνησης τους. Για αυτό και ήθελαν τον Νίνη στα 17 και έδιναν 5-6 μύρια, και για τον Κυριάκο έδινε 4 ο Φέργκιουσον. Στους μεγαλοπαράγοντες μας φαίνονταν λίγα λεφτά αλλά το πιθανότερο είναι ότι όταν θα τους πουλήσουν στα 22 ή στα 23 θα πάρουν τα μισά λεφτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥΤΣΟΥ

    Για να πουλήσει εκτός Ελλάδας τον Σκόκο η ΑΕΚ, θα έπρεπε να έχει κάνει μια ευρωπαϊκή πορεία, να τον δουν και μετά να στέλνουν σκάουτερ για να τον παρακολουθήσουν. Διαφορετικά θα πρέπει να δημιουργηθεί DVD με τις καλύτερες ενέργειες του Σκόκο, που από τέτοιες υπάρχουν άφθονες, και κάποιος σκάουτερ ξένης ομάδα να έρθει στην Ελλάδα και να δει πώς κινείται στο γήπεδο σε ολόκληρη τη διάρκεια του ματς. Που, όμως, δεν κινείται. Κι ακόμα και έτσι τα 3 αλλά πιθανόν και τα 2 εκατομμύρια ευρώ να είναι πολλά. Απόδειξη, η μεταγραφή του Τζαβέλλα, που έχει 1,3 εκατ. ευρώ ρήτρα, δηλαδή τα πληρώνεις κι αν θέλει ο παίκτης τον έχεις ετοιμοπαράδοτο, και τρεις φορές τον είδαν οι Γερμανοί κι ακόμα να γίνει πρόταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή