Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Ο καλύτερος από μας έχει σκοτώσει τη μάνα του

Άρθρο του Κώστα Καίσαρη στο μπλογκ του στο sport24

Αυτός που έγραψε στον τοίχο το περιβόητο “αλήτες ρουφιάνοι δημοσιογράφοι” δεν εξέφραζε μόνο τον εαυτό του. Η αντιπάθεια στους λειτουργούς του Τύπου είναι γενικότερο φαινόμενο. Και σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένο.

Μπορώ να καταλάβω το κόμπλεξ κάποιων: “Έλα μωρέ, ποιος είσαι εσύ που τα ξέρεις όλα; Μαλακίες λες και γράφεις και κονομάς ένα σκασμό λεφτά”. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αρκετοί “ερασιτέχνες” που γράφουν κείμενα σε μπλογκ κι επιστολές σε εφημερίδες υστερούν. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, έχουν σαφώς πιο στέρεα λογική και άποψη από τους τους αυτοαποκαλούμενους “επαγγελματίες”. Πολλοί περισσότεροι, βέβαια, είναι αυτοί που καταλαβαίνουν πώς παίζεται το παιχνίδι.
Ότι οι δημοσιογράφοι σε πολύ μεγάλο ποσοστό εκφράζουν συμφέροντα και όχι προσωπικές θέσεις.
Κι αφήνουμε στην άκρη τους παπαγάλους των παραθύρων στα δελτία ειδήσεων. Που είναι ακόμα πιο φανατικοί από τους βουλευτές των κομμάτων, που έχουν αναλάβει εργολαβικά να εκφράζουν και να υπερασπίζονται. Πάμε στο δικό μας σινάφι; Ποιος αθλητικός συντάκτης να κάνει αντικειμενική και αδέσμευτη κριτική; Οι ρεπόρτερς;

Ο ρεπόρτερ που ζει σε καθημερινή βάση μέσα στην ομάδα δεν είναι μόνο οπαδός της. Έχει γίνει κομμάτι της.
Μετέχει κι αυτός με τον δικό του τρόπο στην κοινή προσπάθεια. Είτε για να πάρουμε το πρωτάθλημα είτε για να μείνουμε στην κατηγορία. Όποιος τολμήσει να βάλει πάνω από την ομάδα την ενημέρωση, θα υποστεί τις ανάλογες συνέπειες: δεν θα έχει τις ειδήσεις. Μοιραία οι ρεπόρτερς ξέρουν πολλά, αλλά γράφουν λίγα. Αντί να τα λένε στο ραδιόφωνο, τα λένε στ’ αυτί σ’ αυτούς που έχουν εμπιστοσύνη.
Υπάρχουν βέβαια και οι σχολιογράφοι. Που θεωρητικά δεν έχουν νταραβέρια με παράγοντες και κατά συνέπεια δεν έχουν κι εξαρτήσεις. Θεωρητικά όμως. Όσοι απ’ αυτούς έχουν πόστο στην τηλεόραση η προτεραιότητά τους είναι να προστατεύσουν την καριέρα τους. Να είναι αρεστοί σε όλους και να μη θίγουν κανέναν στο ελάχιστο. Ούτε γνώμη έχουν ούτε άποψη. Μόνο ρωτάνε, αλλά και με ιδιαίτερη προσοχή. Τους παλαιμάχους και τους καθηγητές διαιτησίας. Και βγάζουν τ’ απωθημένα τους στην Εθνική ομάδα και στον ομοσπονδιακό προπονητή.

Ούτε οπαδούς έχει η Εθνική για να σπάνε τα τηλέφωνα στα κανάλια ούτε μεγαλοπαράγοντες που έχουν παρτίδες με τους καναλάρχες.
Η αυτολογοκρισία, όμως, δεν αφορά μόνο τους τηλεοπτικούς. Είναι οι εξαρτήσεις που μπορεί να έχει (και έχει) ο κάθε δημοσιογράφος. Μεροκάματα σε γραφεία Τύπου κτλπ. Δεν υπάρχει δημοσιογράφος που να μην έχει πάρει τέτοιο μεροκάματο από ομάδα, ομοσπονδία ή τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Και δεν βγάζω την πάρτη μου απ’ έξω.
Από εκεί και πέρα είναι θέμα προσωπικής αξιοπρέπειας. Αν “αγοράζουν”, δηλαδή, τη σιωπή σου (γιατί και αυτή έχει τίμημα) ή παίζεις το ρόλο του πιστολέρο.
Όχι μόνο υπερασπιζόμενος τα αφεντικά, αλλά ισοπεδώνοντας και τους αντιπάλους τους. Το ότι κάποιοι δημοσιογράφοι αυτοπροβάλλονται σαν κόκκινοι, πράσινοι και κίτρινοι είναι το καλύτερο πρόσχημα.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Όταν είσαι σ’ ένα χώρο για πολλά χρόνια, μοιραία έχεις ανοίξει παρτίδες. Έχεις φίλους. Είτε παράγοντες είναι αυτοί είτε προπονητές είτε ποδοσφαιριστές. Δεν είναι απαραίτητο να στα δίνουν. Σου δίνουν ειδήσεις. Πώς θα είσαι αντικειμενικός; Δεν γίνεται. Κι εδώ μπαίνει πάλι το θέμα της αξιοπρέπειας. Αν θα κάνεις, δηλαδή, τα στραβά μάτια ή αν θα το παίξεις αβανταδόρος, όπως στους παπατζήδες.

Ο Νίκος ο Κακαουνάκης είχε πει ότι “ο καλύτερος από μας έχει σκοτώσει τη μάνα του”. Δεν είχε άδικο.
Η υπερβολή, άλλωστε, αποτελεί τέχνη της ρητορικής. Δεν χρειάζεται λοιπόν να έχεις ιδιαίτερες ικανότητες σαν αναγνώστης ή ακροατής για να το πάρεις χαμπάρι. Φροντίζουν οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι να το φωνάζουν και να το υπενθυμίζουν από μόνοι τους.

13 σχόλια:

  1. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ 1/10 ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΟΛΜΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ.. ΕΙΤΕ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΑ ΒΥΣΜΑΤΑ ΤΟΥ (ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ) ΟΠΟΤΕ ΕΤΣΙ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΕΙΤΕ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΟΥ ΟΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΝΟΙΑΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΣΤΟΣ (ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ). ΣΙΓΟΥΡΑ Ο ΚΑΙΣΑΡΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΠΛΕΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το θέμα της δημοσιογραφίας (όχι μόνο της αθλητικής) είναι τεράστιο και περίπλοκο.

    Αυτό που κάποτε ήταν(;) λειτούργημα έγινε επάγγελμα. Και στο επάγγελμα δε σε πληρώνει η αλήθεια αλλά ο εργοδότης.

    Ο οποίος για να σε πληρώσει πρέπει πρώτα να βγάλει. Η αλήθεια είναι απόλυτο μέγεθος! Δεν μπαίνει στη ζυγαριά και στην λογική του εμπορικού κέρδους.

    Συνυπολόγισε πως η αλήθεια σπανίως είναι αρεστή. Αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο θέμα και θα πρέπει να καταφύγω στις ψυχαναλυτικές θεωρίες του Φρόυντ του Ράιχ αλλά κυρίως του Νίτσε για να εξηγήσω πως λειτουργεί σήμερα ο ανθρώπινος ψυχισμός!

    ΥΓ. Τούτα τα λέει κάποιος που υπηρέτησε την αθλητική δημοσιογραφία για περίπου 15 χρόνια. Σε όλα τα μέσα κι απ' όλα τα πόστα. Μέχρι (άμισθος) υπεύθυνος τύπου ομάδας! Μέχρι καθηγητής αθλητικού ρεπορτάζ σε κρατική σχολή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρεμπιπτόντως, η μάνα μου ζει ακόμη! Ίσως επειδή την κοπάνισα νωρίς!!!

    Οπαδούς η εθνική δεν ξέρω αν έχει. Οπαδό όμως έχει έναν σίγουρο!

    Έλα μωρή ελλαδάρα να σηκώσουμε την κούπα το καλοκαίρι στην αφρική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλα εξαρτώνται απο τον χαρακτήρα του άλλου, αν είναι γεννημένος γλείφτης ή μαγκας. Διότι βλέπεις τον Καραλή πως άλλαζε η αρθογραφία του όταν έγραφε στη Derby στη Ώρα και στον Σπορ Φμ και άλλους όπως π.χ Πανούτσος, Καίσαρης ακόμα κ Γεωργίου (με τα χίλια μειονεκτήματα του) που δεν κοιτάνε ποιον θα στεναχωρήσουν πριν γράψουν.
    ΥΓ. Για την Εθνική είναι γνωστή η διαφωνία μας. Πλήττω αφάνταστα βλέποντας την οπότε δεν ασχολούμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Πανούτσος είναι η καλύτερη πένα που κυκλοφορεί στην πιάτσα. Δεν το συζητώ! Άλλο επίπεδο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΜΩΣ ΣΑΝ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΠΕΙ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΥ. ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥ ΤΟ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΩ ΑΥΤΟ. BALADEUR ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΑΝΟΙΞΕΣ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ. ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΣ ΠΑΛΙ. ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΟΙΑ ΑΠΛΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΜΠΑΜ. ΑΛΛΑ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΑΔΟ. ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣΤΕΙ. ΚΑΘΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ. ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΞΕΝΕΡΩΣΕΙ ΜΕΤΑ. ΑΛΛΑ...ΑΠΟ ΠΥ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ... ΑΠΟ ΠΟΥΛΗΜΕΝΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΟΠΑΔΙΚΕΣ Η΄ΤΟΣΕΣ ΑΛΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΟΠΩΣ ΠΑΕΙ ΤΟ ΚΥΜΑ. Ο ΣΑΜΠΡΑΚΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟΨΗ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. ΤΗΝ ΜΙΑ ΒΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΗ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΛΕΜΕ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ. ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΥΧΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΝΑΝΕ ΤΗΝ ΚΑΦΡΙΛΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ. ΕΓΩ ΘΑ ΕΚΤΙΜΗΣΩ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΕ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΕΤΟΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ. ΝΑ ΤΟ ΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΕΘΕΙ ΚΙΟΛΑΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΣ ΝΑ ΕΚΤΕΘΕΙΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΣΑΝ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΑΚΟΠΟΥΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το βασικό είναι να έχεις το θάρρος να γράψεις απόψεις με το ρίσκο να εκτεθείς. Παράδειγμα ο Σπυρόπουλος. Έγραψε το περίφημο άρθρο για τον Σισέ και τον Βρύζα και του πρήζουν τα αρχίδια οι βάζελοι στα σχόλια κάθε μέρα. Μπορεί να μη του βγήκε η πρόβλεψη αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι πήρε όλο το ρίσκο να κράξει έναν παίχτη που έκανε 8 εκατ. διότι απλά όπως τον έβλεπε θεωρούσε ότι δεν κάνει. Είπε αυτό που πίστευε με όσα είχε δει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΟΛΟΙ ΓΛΕΙΦΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΚΟ.. ΧΟΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Σπυρόπουλος είναι η 2η καλύτερη πένα που κυκλοφορεί στην πιάτσα. Αν και τελευταία εμφανίζει συντηρητισμούς και γεροντικές παραξενιές.

    Λείπει η φρεσκάδα που προκύπτει απ' την άμεση βίωση του γεγονότος. Η άποψη περνά από περισσότερα φίλτρα, προσωπικές αγκυλώσεις και την σκλήρυνση του αισθητηριακού δέκτη (αναπόφευκτο όσο μεγαλώνεις).

    Τον απορρόφησε η μέριμνα...

    ΥΓ.1 Αυτά που έγραψε για τον Σισέ τα δικαιολόγησε σ' ένα πλήρες άρθρο! Από την οπτική που το βλέπει δεν έχει άδικο, αλλά η πατατιά δεν ξεγράφεται!

    ΥΓ.2 Ο Σωτηρακόπουλος είναι παντελώς ακατάλληλος για ποδοσφαιρικό σχόλιο. Το ταλέντο του είναι αλλού. Έγινε ρόμπα με τον Σισέ (που βγήκε αυθημερόν στον σπορ φμ να τα μπαλώσει), έγινε και με τον Νιόμπλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προτιμω να διαβαζω Πανουτσο ή Γεωργιου και να μην συμφωνω μαζι τους, παρα να διαβαζω αμπαλους που γραφουν οτι γραφουν για να ευχαριστησουν ενα μεγαλος μερος αναγνωστων.

    Επισης, δεν μπορω να διαβαζω αυτους που αλλαζουν αποψεις καθε μερα χωρις να εχουν αλλαξει οι περιστασεις και οι συνθηκες. Ισως οι περισσοτεροι δημοσιογραφοι ανηκουν σε αυτο τον τομεα.

    Όσο για το Σωτηρακοπουλο πολλες φορες που εχει γραψει αρθρο για ελληνικη ομαδα ρισκαρει με τις προβλεψεις του. Αλλα τις γραφει. Το παραδεχομαι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Kanthare, δεν είναι θέμα ρίσκου.

    Στην περίπτωση Σισέ έγινε ρόμπα όχι γιατί ρίσκαρε αλλά γιατί μόλις ανακοινώθηκε η απόκτησή του προσπάθησε να τα μαζέψει λέγοντας αρλούμπες.

    Αν άκουγες και τις δύο τοποθετήσεις του στον σπορ φμ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ θα πέθαινες στα γέλια. Ο ορισμός της κολοτούμπας...

    Εκεί που πραγματικά τον σιχάθηκα ήταν στην περίπτωση Τεν Κάτε/Νιόμπλια. Δύο μέτρα και δύο σταθμά! Ντροπή...

    Όσο για τον Γεωργίου άμα αρχίσω και αναφέρω τις κολοτούμπες του θα τελειώσω ... αύριο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή