Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Η διαιτησία και τα έσοδα του Champions League

Για διαιτησία γενικά βαριέμαι να μιλάω, έχω σταματήσει να ασχολούμαι σοβαρά μαζί της μετα τα εφηβικά χρόνια. Η διαιτησία με ενοχλεί έντονα μόνο όταν συμβάλλει καθοριστικά στο να πάρει πρωτάθλημα μια ομάδα που αγωνιστικά είναι εμφανώς κατώτερη απο την άλλη συν - διεκδηκήτρια .

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν παίζει κάποιο ρόλο ή ότι δεν είναι ελεγχόμενη.  Άλλωστε όλοι θα προτιμούσαμε να παίρνουμε κανένα σφυριγματάκι και ύστερα να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε την απόφαση με την εξαίρεση της εξαίρεσης της τροποποίησης της οδηγίας του τάδε κανονισμού παρά να κλαιγόμαστε στα ραδιόφωνα για το Κοκκαλιστάν, τις παράγκες και τον ηθικό πρωταθλητή. Ρωτήστε και τους Αεκτζήδες για τον Βάλνερ και θα καταλάβετε.

Ένα τρανταχτό επιχείρημα που εξηγεί τον κακό χαμό που γίνεται με το ποιός ελέγχει την διαιτησία άλλωστε είναι ότι φέτος η κούπα αξίζει πολλά μύρια.
Σκεφτείτε ότι ο πρώταθλητής μαζί με την κούπα ,αυτομάτως και με βεβαιότητα, τσεπώνει και 12 εκατομύρια euros (3.8 η πρόκριση στους ομίλους, 3,3 για τα 6 ματς ανεξαρτήτως αποτελέσματος και 5 απο τα τηλεοπτικά – όλα αυτά με τα μέχρι τη σεζόν 09/10 δεδομένα).
Γλυτώνει την καλοκαιρινή ταλαιπωρία των προκριματικών (σε χρονιά Μουντιάλ παρακαλώ) και στέλνει εκεί τον μισητό ανταγωνιστή του, έχοντας σοβαρές πιθανότητες (σε περίπτωση αποκλεισμού) να του πάρει και το μερίδιο που του αναλογεί απο το τηλεοπτικό pool (+5 εκατ). Και αν υπολογίσει κανείς και 3 (πολύ πιθανά) sold out και μια (ελάσχιστη φυσιολογική) συγκομιδή 6-8 βαθμών στους ομίλους, τα συνολικά έσοδα φτάνουν στα 21 μύρια. Πολλά λεφτά για να τα αγνοήσει κανείς.
Και το σημαντικότερο όλων, είναι σε όλους ξεκάθαρο πόσο θα μεγαλώσει το οικονομικό χάσμα ΟΣΦΠ – ΠΑΟ δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την εγκαθίδρυση καινούργιας δυναστείας απο τον πολυμετοχικό.
Πολυ σημαντικό αυτό το πρωτάθλημα λοιπόν, κανένας δεν θέλει να το χάσει, πόσο μάλλον από τη διατησία. Για αυτό δηλώσεις, πρωτοσέλιδα και φήμες δίνουν και παίρνουν.
Την Κυριακή σαφώς και τα πήραν τα σφυριγματάκιά τους οι μεγάλοι και θεωρώ πολύ δύσκολο να αλλάξει κάτι μέχρι το τέλος. Οι πανταχώθεν προσπάθειες επηρροής βλέπω να αλληλοεξουδετερώνονται,οι διαιτησίες να είναι 60-40 μέχρι το τέλος αφήνοντας τους να λύσουν όλες τους τις διαφορές στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ.

Στο μεταξύ έχει μεγάλο ενδιαφέρον τι θα γίνει με τους αδιάφορους της λίγκας. Ο Πανιώνιος πήρε το διπλό στον ΠΑΣ και δεν καιγόταν με τον βάζελο, ο Ηρακλής πέρασε χαλαρά απο τη Τρίπολη οπότε πιο εύκολα τα πράγματα για τον Θρύλο στο επόμενο ματσάκι. Και σκεφτείτε πως κρυφοκοιτάζει η Πανάθα το επερχόμενο ΠΑΣ – Αστέρας. Με διπλό ο Αστέρας είναι οριστικά εκτός επικίνδυνης ζώνης και ο ΠΑΣ οριστικά εκεί εκεί στη Β εθνική. Άρα δυο εύκολα διπλά για τον βάζελο. Στην αντίθετη περίπτωση άλλες 2 μάχες σε ένα υπερφορτωμένο πρόγραμμα

9 σχόλια:

  1. Μέχρι πρότινος πίστευα πως παρακολουθούμε το
    καθαρότερο πρωτάθλημα των τελευταίων (πολλών) ετών. (Εξαίρεση οι διαιτησίες της ΑΕΚ στον 1ο γύρο.) Αυτό που γίνεται τις τελευταίες αγωνιστικές όμως μ' έχει κάνει πιο επιφυλακτικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. DEN LES OMOS OTI ADIKITHIKE KATAFORA O PAOK ME AUTA POU EGINAN TIN KIRIAKI.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ασύστολη κουβέντα για τη διαιτησία μόνο κακό προξενεί. Συμφωνώ απόλυτα για το χρήμα που λες. Τα πάντα γίνονται για το χρήμα. Λες ότι μπορεί να μεγαλώσει το οικονομικό χάσμα ΟΣΦΠ και ΠΑΟ. Σωστό. Σκέψου όμως να πάρει πρωτάθλημα κανάς ΠΑΟΚ. τι γίνεται τότε; Απευθείας πρόκριση στους ομίλους και πολύ χρήμα. Τόσο πολύ που στον ΠΑΟΚ θα νομίζουν ότι βρήκαν πετρέλαιο στην Τούμπα. Ή σκέψου να πάει ο Ολυμπιακός play off και να βγει εκτός Ευρώπης.
    Έχουμε πολλά σενάρια αλλά ακόμα είναι νωρίς να καταλήξουμε κάπου.
    Αυτό που μπορώ να πω για την διαιτησία είναι ευνοεί τους ισχυρούς. Αυτό άλλωστε ισχύει και στη ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. BALANE EKRIKTIKO MIXANISMO STIN EPIXEIRISI TOU KALOPOULOU STI THESSALONIKI. O POLEMOS KALA KRATEI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @BALADEUR
    Καθαρό πρωτάθλημα δεν θα υπάρξει ποτέ. Πάντα κάποιος θα επηρεάζει τη διαιτησία, λίγο ή πολύ. Πάντως τα μεγάλα αίσχη του παρελθόντος δεν γίνονται πλέον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @KANTHARE
    Έχεις δίκιο, απλά τόνισα τον ΟΣΦΠ επειδή περνάει μεγάλο οικονομικό λούκι, δεν κατάφερε να κάνει μεταγραφές τον Ιανουάριο παρά τα έσοδα απο το τσουλού. Σκέψου χωρίς αυτά τι κατρακύλα αναμένεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @anonyme
    ΣΙΓΟΥΡΑ Ο ΠΑΟΚ ΑΔΙΚΗΘΗΚΕ, ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ... ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΧΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΠΟΡΝΟ ΛΕΩ ΕΓΩ. ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΚΟΠΑ ΛΕΦΤΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΛΑ ΜΩΡΗ ΤΖΟΥΛΙΑ ΑΡΡΩΣΤΙΑ.. ΕΒΓΑΛΕ ΜΙΣΟ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟ ΜΕ ΜΙΑ ΤΣΟΝΤΑ. ΑΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΜΑΓΚΙΑ ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή