Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Όταν το δεκάρι είναι ο καλύτερος σου παίχτης

Η νίκη του Παναθηναϊκού, την Πέμπτη δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε και η τελευταία (ελπίζω) εκτός έδρας στας Ευρώπας. Υπήρξαν νίκες σημαντικότερες (Άγιαξ, Βέρντερ) και νίκες επί μεγαλυτέρων ομάδων απο τη Ρόμα (Ίντερ). Υπάρχει όμως κάτι που διαφοροποιεί αυτή την νίκη σε σχέση με όλες τις προηγούμενες.

Σε όλα σχεδόν τα υπόλοιπα διπλά (Αμβούργο, Σάλκε, Ίντερ, Σπαρτοσλάβιες) η ομάδα διακρίθηκε για το εξαιρετικό αμυντικό στήσιμό της και οι κορυφαίοι παίχτες της ομάδας σε εκείνα τα ματς ήταν αμυντικοί ή αμυντικοί χαφ (Νικοπολίδης, Γκούμας, Μπασινάς, Φύσσας, Βύντρα, Σιμάο, Σαριέγκι).
Και είναι φυσιολογικό για μία ομάδα κατώτερη ποιοτικά (όπως ξεκάθαρα ήταν εκείνες οι ομάδες) να αμύνεται μαζικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χωράνε συναισθηματισμοί. Βλέπεις ότι υστερείς, παραχωρείς χώρους και επιδίδεσαι σε κλεφτοπόλεμο. Αλλιώς καταντάς Μαλεζάνι, κατεβαίνεις στο Καμπ Νου με την άμυνα στο κέντρο και γυρνάς πίσω υπερήφανος που έπαιξες ανοιχτά με την Μπάρτσα (δίχως νίξη στο σκορ).
Για αυτό άλλωστε υπάρχει η τακτική, για να μπορέσεις να αντισταθμίσεις αγωνιστικές αδυναμίες ή να τονίσεις πλεονεκτήματα με το τρόπο που στήνεις την ομάδα και διαχειρίζεσαι τον αγώνα. Το πρόβλημα όμως αρχίζει όταν η εμφανής κατωτερότητα σου σαν ομάδα είναι περισσότερο μια ψευδαίσθηση που σου έχει δημιουργηθεί ( η σου την έχουν δημιουργήσει κάποιοι άλλοι ειδήμονες) παρά πραγματικότητα.

Η ομάδα λοιπόν την Πέμπτη έκανε μια εμφάνιση όπως της αρμόζει. Χωρίς φόβο για τον αντίπαλο. Χωρίς κόμπλεξ κατωτερότοτητας όπως το καλοκαίρι με την Ατλέτικο. Μια εμφάνιση μεγάλη, καυλωτική. Στα ίσα, με επιθετικότητα. Στη Ρώμη οι κορυφαίοι παίχτες της ομάδας ήταν ο επιτελικός της μέσος και ο σέντερ φορ. Μη το υποτιμάται, είναι το σημαντικότερο απο όσα συνέβησαν προχθές.
Ο Παναθηναικός κατέβηκε στο γήπεδο με την ψυχολογία του ισάξιου. Κατάλαβε ότι η Ρόμα είναι μια κλασική ομάδα συνόλου. Μια ομάδα που βασιζόταν στην τακτική παρά σε ατομικές εξάρσεις. Δεν ήταν η ομάδα με τους σούπερ χαρισματικούς ποδοσφαιριστές. Στις ενδεκάδες που κατέβασε Στα 2 ματς δεν είχε πολλόυς παίχτες που να ήταν κλάσεις ανώτεροι απο αυτούς του Παναθηναικού.
Πολύ αμφιβάλλω αν ο Σερσι ή ο Μενέζ είναι καλύτεροι απο τον Λέτο, ο Μπαπτίστα και ο Τόνι καλύτεροι απο τον Σισέ, ο Περότα ή ο Πιζάρο απο τον Νίνη, ο Μπρίγκι απο τον Σιμάο, ακόμα και ο Ταντέι απο τον Σάλπι.

Διότι πρέπει να καταλάβουμε ότι ομάδες όπως η Ρόμα , η Φιορεντίνα, η Μπορντό, η Ατλέτικο, η Βέρντερ, η Στουτγάρδη, η Βιγιαρεάλ κ.ο.κ. είναι ποιοτικές αλλά όχι μεγαθήρια που ο μόνος τρόπος να τις αντιμετωπίσεις είναι το ταμπούρι. Δεν λέω να παίξεις φουλ επίθεση αλλά να τολμάς, να πιστεύεις στις επιθετικές αρετές σου (εφόσον έχεις).
Αυτό λοιπόν κρατάω απο το παιχνίδι της Πέμπτης. Τα υπόλοιπα για τους ημίθεους τους γίγαντες και τους μονομάχους είναι για λαϊκή κατανάλωση.
Για να καταλάβετε, κρατάω την ατάκα του Γκόντζου μετά το ματς. ‘ Επειδή πολύς λόγος έχει γίνει για το hummer θα μπορούσαν ο Μεξές και ο Ζουάν να περάσουν για μαθήματα πως παίζεται η θέση του σέντερ μπακ απο Σαριέγκι και Καντέ’.
Ήμαρτον.. Α το ξέχασα, στις μεγάλες νίκες όλα συγχωρούνται.

24 σχόλια:

  1. Σωστό το άρθρο σου. Απλά να προσθέσω ότι κατά την γνώμη μου η Ρόμα θεώρησε ότι θα περνούσε κάνοντας συντήρηση δυνάμεων. Μέγα λάθος. Για δεύτερη συνεχόμενη φορά υποτίμησε τον Παναθηναϊκό και καλά να πάθει.

    Στις μεγάλες νίκες όλα συγχωρούνται, στην επόμενη στραβη όλα ξαναεμφανίζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ANTE XAREITE ME TON EYROPAIKO THRIAMBO KAI FERTE KANA X ME TON PANIONIO NA SIKOSOUME EMEIS TIN KOUPA. XARISMA SAS OI EYROPES

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. entypwsi mou kanei mpaladore pou de sxolises oti den epaize o kargkounis. Perimena arthro me titlo "den epaikse o karagkounis kai eidame aspri mera" i kati sxetiko...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @kanthare
    Δεν πιστεύω οτι μας υποτίμησε, μας έδωσε όση προσοχή μας άξιζε (και όση δίνει η Ρόμα γενικά στο europa league), απλά ας παραδεχτούμε ότι στο ποδόσφαιρο δεν νικάει πάντα ο δυνατότερος, αυτή είναι και η ομορφιά του. Άλλωστε οι Ιταλοί δεν το κρύβουν πως το καμπιονάτο είναι βασικός τους στόχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @red23
    Κοίτα, άλλο το ένα άλλο το άλλο. Πολλοί λένε ότι ίσως η πορεία στο europa να επηρεάσει το πρωτάθλημα. Μια χαρά υλικό έχει η ομάδα να σταθεί παντού. Έτσι και αλλιώς μόνο με αυτοκτονία θα το χάσει φέτος πιστεύω. Πιο πολύ με ανησυχεί ο ΠΑΟΚ παρά ο θρύλος και αυτό βασίζεται καθαρά στο γεγονός ότι τον ΟΣΦΠ τον έχω στο ΟΑΚΑ και είναι στο χέρι της ομάδας, άμα αξίζει τον νικάει και τελειώνει το παραμυθάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ανώνυμε
    Προσπαθώ να μη καταντήσω κουραστικός απλά. Ο Καραγκούνης είναι το αιώνιο πρόβλημα στην δημιουργικότητα της Πανάθας, ο ηρωισμός και το φιλότιμο του είναι ένας τρόπος να καλυφθεί η αδυναμία της ομάδας να παρει έναν πραγματικό παιχταρά μεσοεπιθετικό. Χωρίς να διαφωνώ ότι ακόμα και Νίνης είναι ξεκλαθαρα καλύτερος για τη θέση απο τον μπάρμπα Γιώργο. Λες να τον βάλει πάλι βασικό απο το επόμενο ματσάκι ο αθεόφοβος? (εκτός αν τον βάλει στη θέση του περιπατητή)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν ξέρω αν η πίτσα υποτίμησε τον ΠΑΟ. Αν ναι, πρόβλημά της. Θα δει τη συνέχεια της διοργάνωσης από την τηλεόραση. Συμφωνώ σε γενικές γραμμές με το άρθρο και την οπτική σου. Κι επειδή λατρεύεις τον Κάρα, σου αφιερώνω: http://4.bp.blogspot.com/_7m_kZk4Buzs/S4gy5EylznI/AAAAAAAAAuA/oNLD7b-y9bo/s1600-h/%CE%A1%CE%9F%CE%9C%CE%91+%CE%A0%CE%99%CE%A4%CE%A3%CE%91+4.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπορεί και να τον υποτίμησε απλά δεν μου αρέσει που ψάχνουμε συνέχεια γιατί προκριθήκαμε.. λες και ήταν τόσο απίθανο. έτσι και άλλιως ήταν μια μονομαχία που ο ΠΑΟ είχε περισσότερα να κερδίσει απο την Ρόμα...
    ΥΓ. Του κάνει τρελό fit ο ρόλος του πιτσαδόρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΡΕ ΤΗΝ ΠΑΟΚΑΡΑ.. ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟ 0-3 ΣΗΜΕΡΑ. ΛΕΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΠΑΛΙ ΜΕ ΚΑΡΑ ΚΑΤΣΟΥΡ ΣΙΜΑΟ ΑΥΡΙΟ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. i paokara erxetai koufales bazelo-xorigoi. omos exo tin asithisi oti apo tetoies anampoumpoules panta o thrilos eunoeitai sto telos...koufales bazelakia tremete tora ton santos kai ta palikaria tou...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. oso gia tin aek xthes mono thlipsi. mia amintiki leitourgia pou omoia tis rixnei aneta omada superleague stin deuteri katigoria. mono o skoko kai o tzimpour exoun meinei na ksereoun ta basika. o de blanco to teleutaio misaoro epaize san deksi back..filotimos ergatis alla apisteuta deforme kai ampalos. ampalos itan panta alla toulax skorare. tora einai deforme..oso gia ton batraxo..koimisou megalos anthropos eisai

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @apofoite
    Τι να πω, αμα παίξει έτσι θα είναι μεγάλος μαλάκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έχε πίστη ΑΕΚΜΑΝ, στα playoffs έχεις ελπίδες, άλλωστε φέτος μόνο στα μεγάλα ματς δείχνεις πράγματα. Τα αμυντικά σου χαφ είναι σαν τους σεντερ μπακ μου. Για μικρομεσαία ομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Να κάνετε ανταλλαγή τα στόπερ με τα χαφ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΙΣΤΟΡΟΒΙΤΣ ΡΕΕΕΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. kala i aek einai gia ta panigiria. omos sta megala mats tha stathei orthia logo fanelas. etsi psiteuo oti kai stin toumpa o santos tha stenaxorethei me emas. alla gia mena apo tis pio krisimes agonistikes simera. tha mou deiksei o panathinaikos an exei sobareutei sto elliniko protathlima...giati ok ton thrilo ton nikas sto ntermpi....omos o paok??? nioplia ase ton karagouni ston paagko kai stamata na psiteueis san ton rexagel oti oi paloioi kai empeiroi paiktes prepei na paizoun opos kai na nai. ok to dexomai stin toumpa ipirxe mono karagounis...alla stin toumpa den ipirxes kai esi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. oso gia ton maistorobits pisteuo oi me termatofilaka san ton konto ton ksantho tou panioniou mazi me amintikous panthrakikou rixnoun opoion thes stin b katigoria. to kako gia tin aek einai oti kapoioi ampaloi ton ektimoun..kai lene an eixe kai enan sobaro amintiko dipla....ton eixe perisi mages ton kirgiako..alla ton eida kai perisi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ο Μαϊστόροβιτς είναι ο καλύτερος στόπερ στη λίγκα, δεν το συζητώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αδερφέ AEKMAN, δεν θέλει μόνο έναν σοβαρό αμυντικό δίπλα. Θέλει και δύο μπακ της προκοπής και κάνα-δυο κόφτες που να κάνουν τα αυτονόητα. Να κόβουν δηλαδή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. exeis dikio baladeur...alla eleipsi xrimaton...telos panton i aek exei mikrinei epikindina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. estw kai arketa kathusterimena prepei na paradextw ki egw telika oti oi vazeloi (parolo pou tous krazw kata kairous) petuxan simantiki niki sto (dusprosito) olympico... epathan plaka oi Rwmaioi...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. to ellas europi panathinaikos isxiei. omos ego oso o gauros einai sto meion 2 den mporo para na ton ipologizo. isos epeidi eimai aektzis kai exo faei apisteutes pipes. isos..pantos to kipello tha to parei sigoura o polimetoxikos...xaxaxa. erxetai to arthro mou apo pempti. pao na diabaso tora...oikonometria

    ΑπάντησηΔιαγραφή