Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Η κούπα του Φερνάντο


           ΣΚΙΤΣΟ by BALADEUR

Ο Φερνάντο Σάντος δεν μου είναι συμπαθής. Γενικά δεν τον πάω. Τον θεωρώ μίζερο, συντηρητικό και λούζερ. Απεχθάνομαι την μόνιμη εικόνα του συνοφρυωμένου κόουτς με το κλασικό καφέ σακάκι και το ξεβαμμένο τζιν στον πάγκο να σκυλοβρίζει μέσα του.

Αυτά όμως είναι προσωπικά γούστα. Το γεγονός είναι ότι ο Σάντος είναι μακράν ο καλύτερος προπονητής στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ή για να το πω πιο σωστά ο μοναδικός επαγγελματίας προπονητής στο Ελλαδιστάν. Ο μόνος που έχει ένα πλάνο (ασχέτως αν μας αρέσει ή όχι το πλάνο του), εναν ορθολογισμό και μια τακτική. Δεν ήταν και δεν θα γίνει ποτέ Γκουαρντιόλα, σίγουρα όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται πιο δύστροπος , αμυντικογενής και κολλήμενος (βλέπε πορεία Πόρτο, ΑΕΚ, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ). Δεν θεωρώ ότι θα παίξει πλέον (κάποτε έπαιξε) μπάλα της προκοπής, ούτε θα χτίσει ομάδες με εντυπωσιακούς αυτοματισμούς. Αυτή την ικανότητα την έχει απωλέσει εδώ και καιρό ο Φερνάντο.
Εγω προσωπικά δεν θα τον λατρέψω ποτέ. Όμως αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες, είναι ξεκάθαρα ο ικανότερος όλων, ο μονόφθαλμος στη χώρα των τυφλών. Με ένα μπάτζετ που είναι το 1/10 εκείνου του Παναθηναικού και του Ολυμπιακού είναι με τα μπούνια στο κυνήγι της κούπας. Μαγκιά του. Με τον Μαλεζά και τον Σνάουτσερ, με. τον Φωτάκη τον Λίνο και τον Χαλκιά. Με μοναδικούς παίχτες που μπορούν να κάνουν καριέρα, τον Βιτόλο και τον Βιερίνια.
Ο ΠΑΟΚ είναι by far η καλύτερη ομάδα value for money της κατηγορίας. Δεν βασίζεται αποκλειστικά σε μονάδες αλλά στη λειτουργία του σαν συνόλου. Δεν ξέρω αν θα το σηκώσει τελικά το κατσαρόλι. Το βλέπω λίγο χλωμό.
Αυτό όμως που ξέρω είναι ότι εφόσον ο ΠΑΟΚ θέλήσει να γίνει μόνιμος και σοβαρός διεκδηγητής της κούπας (και όχι απο σπόντα όπως φέτος), θα χρειαστεί και μπάλα να παίξει, και φράγκα να ξοδέψει. Και εκεί, με τις απαιτήσεις του λαού του ΜΠΑΟΚ να αυξάνονται και με τις μουρμούρες να έρχονατι στη πρώτη στραβή θα κριθεί αν ο δον Φερνάντο μπορεί να μεταμορφώσει μια ομάδα γεννημένη αουτσαίντερ σε μια ομάδα που θα μπαίνει σε κάθε ματς με τον τίτλο του φαβορί. Δύσκολο.....

11 σχόλια:

  1. Ήθελα να γράψω ένα σχόλιο για την αναμέτρηση του ΟΣΦΠ με τους γάλλους μα δεν βλέπω να προλαβαίνω αφού σε περίπου μία ώρα αρχίζει. Τώρα που κολλάει αυτό με την ανάρτησή σου; Θα αναφερόμουν στο project της Bordeaux που το παρακολουθώ σχεδόν απ' τα ξεκινήματά του. Από τότε που γύρισε το ματς στην Νέα Σμύρνη κι απέκλεισε τον Πανιώνιο. Και θα συνέκρινα με την ελληνική νοοτροπία. Η μόνη ομάδα που μπορεί να καυχηθεί πως έχει πλάνο και το ακολουθεί πιστά είναι ο ΠΑΟΚ του Σάντος. (Αντίστοιχο project ήταν η Λάρισα του Δώνη.) Θα ήθελα -είτε φέτος, είτε του χρόνου- να επιβραβευτεί η προσπάθεια. Θεωρώ τον Φερνάντο εξαιρετικό στο να "χτίζει" ομάδες υπό ειδικές συνθήκες (π.χ. τωρινός ΠΑΟΚ και ΑΕΚ 2004) κάτι που είναι πολύ δύσκολο και πολλοί (ακόμη και καλύτεροι) θα έτρωγαν τα μούτρα τους. Του λείπει όμως αυτό το "κλικ" για να κάνει το βήμα παραπάνω και να πατήσει κορυφή. Ακόμη κι όταν πλησιάζει τον στόχο κάτι γίνεται την ύστατη στιγμή και "χύνεται το γάλα". Σε κάθε περίπτωση κοσμεί το ελληνικό ποδόσφαιρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο γούστο έχεις στα σκίτσα!!! χα,χα,χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ σε ότι λες. Ο Σαντος κατάφερε να περάσει την φιλοσοφία του στην ομάδα και όχι το αντίθετο. Έχει αγωνιστικό πλάνο, έχει αγωνιστική πειθαρχία, ξέρει τι θέλει και ξέρει πως να το παρει. Δεν παράγει θέαμα, δεν παίζει μπάλα, αλλά έχει στήσει ένα καλοδουλεμένο σύνολο που βρίσκεται 2 βαθμούς από την κορυφή. Τώρα το τι θα γίνει δεν το ξέρω. Προσωπικά θεωρω ότι χρειάζονται κι άλλα στοιχεία για να πάρεις πρωτάθλημα. Στοιχεία που την δεδομένη χρονική στιγμή δεν τα έχει η ομάδα. Του χρόνου βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραίο άρθρο μπαλαδόρε. Γιατί όμως τόσο απέχθεια για τον Σάντος. Μια χαρά είναι ο άνθρωπος, απλά παρεξηγημένος είναι στην Ελλάδα. Λες και έχουμε καλύτερο απο αυτόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. to oti exoume ton santos san kalitero proponiti stin ellada ta leei ola. apo tin ali para tin megali apexthia sto prosopo tou santos den mporo para na epaineso tin prospathia tou. prospathei me ta sapakia pou exei sin 3-4 paiktes prokopis na parei koupa. o santos einai i alithia oti den kanei gia poli megali omada pou einai fabori. einai kleftokotas. pos tha kanei tin poustia me tin amina na klepsei to mats. sfiktos piso. kai kata tin apopsi mou auto tha to kane kai kalous epithetikous na xe. omos poios mesa tou amfibalei oti o santos me auto ton panathinaiko tha itan 10 bathmous mprosta apo ton deutero? tha baze ton katsourani amina. tha ta ksekinage ola apo ekei. bebaia tou panathinaikou kirios tou ftiaei oti den bazei goal.stis 30 eukairies bazei miso goal. alla o santos nioplias den einai. kai gia auto blepoume poso kala exei paei o paok. gia mena bebaia o santos tha parameinei o mizeros kai distropos proponitis pou mou bgazei oli tin arrostia tis aek. omos apo ekei kai pera kanei prospsathia. apo tin alli omos pisteuo oti tha ftasei stin brisi kai nero den tha piei.gia alli mia fora.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @BALADEUR
    Ακριβώς αυτή την ένσταση έχω και εγώ. Νομίζω ότι χτίζει σοβαρές ομάδες ο Σάντος οι οποίες όμως πάσχουν (πλέον) από φαντασία και αυτοματισμούς. Και αν θες να είσαι πρώτος πρέπει να κυριαρχήσεις και να πιέσεις. Αυτος ο ΠΑΟΚ είναι πολύ δύσκολο να το κάνει. Παρόλα αυτά για το υλικό που έχει έχει πιάσει ταβάνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @apofoite
    Η απέχθεια δημιουργείται απο τον τρόπο που συμπεριφέρεται ένας κόουτς, απο την μπάλα που παίζει και απο την διαχείριση καταστάσεων. Απο ότι φαίνεται δεν έχουμε καλύτερον την δεδομένη στιγμή, αλλά όπως ξαναείπα το γεγονός πως είναι ο λιγότερο κακός ή ο μοναδικός επαγγελματίας πρέπει περισσότερο να μας προβληματίζει για το που σκατά βαδίζουμε παρά στο να αποθεώνουμε τους απλά σοβαρούς προπονητές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ουτε εγώ πιστέυω ότι θα πιεί νερό. Άμα γίνει και αυτό θα γκρεμίσουν την Ελλάδα τα ΠΑΟΚια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. genika san aektzis exo niosei ti simainei santos. agxonetai toso poli pousto telos ta thalasonei. ton blepei o paiktis ston pago na kapnizei kai na brizei kai kapou kai autos klonizetai. bebaia o santos pote den eixe stin ellada tonizo kalous paiktes. px den nomizo oti ston kalo olimpiako tha ta pigaine xalia. alla i alithia einai oti prospathei poli .ego den ton pao. ton theoro ipaitio gia tin ampalosini tis aek. apodeiksi oti o ferer me tous idious paiktes epaikse gia ena xrono poli thelktiko podossfairo. omos thelo poli na parei tin koupa o paok. kirios gia to oti tha apodeiksei kirios se mena oti kai me liga lefta kaneis to thauma. omos kai to thauma na ginei prroptiki iparxei mono otan pairneis kalous paiktes. kai o paok kai koupa na parei an de brei lefta diskola na allaksei tin moira tou .omos mia koupa tha anathermanei to nediaferon kai kirios tha kidepsei tous misitous se mena areianous

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. gia to arthro parembasi mou oi poliarithmoi thaumastes mou prepei na perimenoun mexri tin pempti. i eksetastiki me krataei piso . perimeno kai auti tin agonistiki kai tha sxoliasoume fisika kai to ekpliktiko inter-tselsi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο ΛΑΟΣ ΣΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΑΕΚΜΑΝ.. ΠΑΡΑΤΑ ΤΑ ΟΛΑ ΚΑΙ ΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΣΟΥ ΑΕΚΑΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή