Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Αθάνατη Πανάθα

Η πρώτη μου ανάρτηση συμπίπτει με την μεγαλύτερη διαφορά που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια ο βάζελος έναντι του αιωνίου. Πρωτόγνωρα πράγματα, ανήκουστα, μεγαλειώδη... Τόσο απίστευτο φαίνεται στα βαζελάκια, τόσο αδιανόητο το ότι βρίσκονται στο +7. Δεν έχουν και πολύ άδικο βέβαια. Δεν είμαστε καθόλου συνηθισμένοι σε τέτοια μορφή βαθμολογίας, τουλάχιστον εμείς οι νεότεροι.


Γιατι όμως βρίσκεται τόσο μπροστά η πανάθα; Καταρχήν έφυγε ο τρυφερός Ολλανδός ο οποίος όσο καλό έκανε πέρυσι τόσο κακό έκανε φέτος. Παραδέχομαι ότι επί Χενκ είδα για πρώτη φορά τον βάζελο να παίζει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, να κουβαλάει τη μπάλα και να αναπτύσσεται σχετικά ορθολογικά. Ως εδώ καλά, αλλά αυτό συνέβαινε κυρίως στο ΟΑΚΑ και με μια απίστευτη φλυαρία (ώρες ώρες θύμιζε τον Αρη πρό Κούπερ) και αδυναμία στο σκοράρισμα.
Επιπρόσθετα, ο Ολλανδός έδειχνε ακατανόητη αστάθεια στον σχηματισμό ενδεκάδας και συστήματος στους αγώνες της ομάδας. Κέδιζε την Ίντερ με 0-1 με τρία σέντερ μπακ και στο καπάκι έπαιζε το ίδιο σύστημα με την Τρίπολη στο ΟΑΚΑ για να μαρκάρουν 3 άτομα τον Τσέζαρεκ. Έχω την εντύπωση ότι ο Κάτε τιμωρήθηκε με τον χειρότερο τρόπο για την αλλαγή φιλοσοφίας του, που μετατράπηκε δηλαδή από έναν τεχνικό με φουλ επιθετική νοοτροπία σε έναν κόουτς του αποτελέσματος λόγο της πίεσης του πολυμετοχικού για την κούπα.

Φέτος λοιπόν, ο Ολλανδός υπό τη πίεση των μεταγραφών και του τίτλου του φαβορί μαλλόν τα έκανε λίγο σαλάτα. Έβαζε τον -δεν μαρκάρω ποτέ-Κατσουράνη να πάιζει πίσω από τον Σισέ, και τον Καραγκούνη σαν αριστερό εξτρέμ αντί του Λέτο. Με λίγα λόγια ότι ναναι.

Η αποχώρηση του ήρθε απολύτως φυσιολογικά και η έλευση του Νιόπλια δεν νομίζω ότι έχει φέρει πολλά πράγματα εκτός απο καλή ψυχολογία. Ο Νικόλας όμως τουλάχιστον μέχρι τώρα δείχνει να παρατάσσει πιό νορμάλ ενδεκάδες στο γήπεδο χωρίς όμως άλλες φοβερές αλλαγές. Άλλωστε τα δύσκολα ματς τα έχει μπροστά για να δείξει τη δουλειά του.
Μου φαίνεται πολύ θετικό που δίνει ευκαιρίες στον Κλέιτον, το παιδί είναι παιχτούρα αρκεί να σοβαρευτεί λίγο.
Ο δεύτερος και προφανής λόγος για το +7 είναι τα χάλια των γαύρων αλλά αυτά θα τα αναλύσουμε εκτενώς την επόμενη φορά.

Ο βάζελος λοιπόν έχει πολύ δύσκολο πρόγραμμα, αλλά είναι καλύτερο από το να είχε εύκολο πρόγραμμα και να ήταν στο -7. Στα θετικά επίσης το γεγονός ότι έχει πολύ έμπειρη και γυμνασμένη ομάδα. Τους βλέπεις, τρέχουν επί 90 λεπτά και δεν κουράζονται, σκυλιάζουν, μαρκάρουν, καλύπτουν χώρους. Άμπαλα μεν, τρέχουν δε. Φοβερή δουλειά από τον γυμναστή του τρυφερού. Έχει επίσης ενα μεγάλο σκόρερ μπροστά που καθαρίζει τα γκολάκια και έναν Ζιλμπέρτο που παρότι κάποια στιγμή τον λοιδορούσα, φετος τα κάνει όλα. Ί σως αναγκάστηκε και από το γεγονός ότι ο συμπαίκτης του στα χαφ την 'ψώνισε' με τα γκολ που έχει βάλει και μαρκάρει συνήθως με τα μάτια. Οπότε εγώ λέω καλύτερα σέντερ μπακ Κωστάκη, για να βάλουμε και στα χαφ κάποιον που να τρέχει στοιχειωδώς (Νίνη, Κάρα ή Σιμάο μόνο στα δύσκολα ματς για να ζήσουν και τα περιστεράκια).

Το ματς στο Χαριλαόυ είναι όπως και να το κάνουμε μισό πρωτάθλημα. Τον Άρη επί Κούπερ να πώ την αλήθεια δεν τον έχω παρακολουθήσει, έτσι και αλλιώς αποκλείεται να είναι χειρότερος από τη νωχελική ομάδα του Μαζίνιο. Διότι ο Άρης τα τελευταια 2 χρόνια είναι μια ομάδα γρήγορη και επιθετική, κυρίως στην έδρα της, αλλά και πολυ 'σοφτ' κρατώντας υπερβολικά τη μπάλα χωρίς να ξέρει ουσιαστικά τι να την κάνει. Ο Κουπερ έιναι σκληροτράχηλος κόουτς και δύσκολα τα ανέχεται αυτά.

Βέβαια ως γνήσιος τεχνικός του 4-4-2 βασίζει πολλά στους κεντρικούς του χαφ και θεωρώ ότι χωρίς τους Ναφτί και Φερνάντεζ θα έχει θεματάκια στον έλεγχο του αγώνα. Ο Γκαρσία θα τρέξει αρκετά αλλά με τον Σάκη Πρίττα που να πάς αδερφέ; Περιμένω με μεγάλη περιέργεια το ματσάκι και θα σχολιάσουμε τη Δευτέρα όσα θα γίνουν.
Περιμένοντας ακόμα τη πρώτη ντρίμπλα του Σάλπι,
Σας χαιρετώ

5 σχόλια:

  1. ws gnisio vazelaki prepei na sxoliasw oti ksekathara i koupa einai diki mas fetos (+7... ti allo epixeirima na thesw?!)kai ta gaurakia as araksoun ston Peiraia kana xrono mpas ki epanelthoun giati den tous vlepw kala (thelan kai tsoulou....)
    ki egw auti tin ntrimpla tou Salpi perimenw akoma.... kapoia stigmi.... you never know!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. san gnisios aektzis exo na diloso oti i koupa einai tis panathas alla tin alli kiriaki o skoko tha sas kanei na ton thimaste kai auton xronia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδώ να συμπληρώσουμε ότι μετά την πρώτη τρίπλα του Σάλπι, θα πρέπει να περιμένουμε και το πρώτο γκολ που θα βάλει με πλασέ και όχι με άλλο ένα ηρωικό τάκλιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ante kali arxi me to blog kai se liga xronia kai Lamprakis (stis protimiseis...). To kotopoulo voithaei.

    ΑπάντησηΔιαγραφή